PNEUMOKOK VACCINATION

Vaccination mod pneumokokker til udvalgte risikogrupper

Pneumokokker er en gruppe af bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom. Grupper af personer med særlig risiko for at blive alvorligt syge af pneumokokker tilbydes gratis vaccination.

De mest almindelige sygdomme, som pneumokokker kan være skyld i, er akut mellemøre-, bihule- og lungebetændelse, der oftest ikke giver varige mén, men hos nogle risikogrupper kan lungebetændelse dog være alvorligt. Hvis man er smittet, og pneumokokbakterien spreder sig til blodbanen, kan sygdommen blive livstruende og forårsage blodforgiftning (sepsis) og/eller hjernehindebetændelse (meningitis).

Personer med fx visse kroniske sygdomme risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med pneumokokker. Derfor bliver de tilbudt gratis vaccination med pneumovax. Den beskytter mod de mest alvorlige komplikationer til panumokok sygdom (pneumokok-meningitis og pneumokok-sepsis (blodforgiftning), men ikke mod lungebetændelse. Hos nogle giver det god mening at tilbyde en anden pneumokok-vaccination først dog mod egenbetaling (Prevenar).

Ring til Lægehuset Ferritslev for tid til vaccination 65 98 10 02. Vi vurderer dit vaccinationstilbud med din aktuelle situation. Hos særligt sårbare kører vi hjem og vaccinerer, ligesom vi vaccinerer på plejehjemmet Åhaven i Ferritslev.

Se hér om du er målgruppe:

Vaccinen Pneumovax virker i 6 år. For Prevenar er effekten livslangt.

Det er vigtigt at huske, at andre bakterier end pneumokokker også kan forårsage hjernehindebetændelse, blodforgiftning og lungebetændelse – dem er man ikke beskyttet imod, når man er blevet vaccineret.